Volume 47 - Issue 2 - 165 - 170

Neuroprotective Effect, Antimicrobial and Antioxidant Potentials of Sumac (Rhus coriaria L.) Fruit Extracts

Sumak (Rhus coriaria L.) Meyve Özütlerinin Nöroprotektif Etkisi, Antimikrobiyal ve Antioksidan Potansiyelleri


Introduction: Rhus coriaria L. (sumac) is a traditional edible-plant in the Anatolia. The leaves and fruits of sumac have been extensively used in folk medicine and alternative therapeutic approaches, because of the presence of many bioactive phytochemicals. Material and Methods: In this study, we aimed to investigate in vitro neuroprotective, antimicrobial and antioxidant properties of sumac extracts that were extracted with water, methanol, n-hexane, and dichloromethane. Results and Discussion: According to research results, almost all the tested extracts of sumac remarkable biological activities in a time and dose-dependent manner. Among the extracts, aqueous and methanolic extracts were demonstrated the highest cholinesterase inhibitory activity on both AChE and BChE enzymes, values ranging from 16.16±0.18 to 41.08±0.02% at 200μg/mL concentration. Regarding of MIC assay, all the extracts exhibited more growth-inhibitory effects against gram- negative bacteria strains than gram-positive bacteria strain, and MIC values in range of 3.9-62.5 μg/mL. In terms of DPPH radical scavenging activity, all the tested extracts demonstrated significant antioxidant capacity, methanol extract of sumac seemed to possess stronger scavenging activity (56.11±1.08% at 100 μg/mL concentration) than the other extracts. Conclusion: These findings provide contributions to medicinal uses of sumac in nervous system disorders and microbial diseases as alternative therapeutic agents, along with traditional uses of sumac.

Giriş: Rhus coriaria L. (sumak) Anadolu’da geleneksel olarak yenilebilen bir bitkidir. Sumağın yaprak ve meyveleri birçok biyoaktif fitokimyasalların varlığından dolayı, halk hekimliğinde ve alternatif tedavi yaklaşımlarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Materyal ve Metot: Bu çalışmada; su, metanol, n-hekzan ve diklorometan ile ekstraksiyon yapılan sumağın nöroprotektif, antimikrobiyal ve antioksidan özelliklerinin belirlenmesi amaçlanıştır. Bulgular ve Tartışma: Araştırma sonuçlarına göre; test edilen sumak özütlerinin neredeyse tamamı, doz ve zamana bağlı olarak kayda değer bir şekilde biyolojik aktivite göstermiştir. Özütlerden sulu ve metanolik olanlar, hem AChE hem de BChE enzimlerine karşı 200μg/mL konsantrasyonda %16.16±0.18 ile 41.08±0.02 arasında değişen kolinesteraz inhibitör aktivite göstermiştir. MİK analizine ilişkin olarak, tüm özütler gram-negatif bakteri suşlarına karşı gram-pozitif bakteri suşlarından daha fazla büyüme engelleyici etki sergilemiştir ve MİK değerleri 3.9-62.5 μg/mL aralığındadır. DPPH radikal süpürücü aktivite açısından; test edilen tüm özütler belirgin bir antioksidan kapasite göstermiş olup, metanol özütü diğer özütlerden (%56.11±1.08, 100 μg/mL konsantrasyonda) daha güçlü radikal süpürme aktivitesine sahip olduğu görülmektedir. Sonuç: Bulgular, sumağın geleneksel kullanımlarının yanı sıra; sinir sistemi bozukluklarında ve mikrobiyal hastalıklarda alternatif tedavi edici ajanlar olarak tıbbi kullanımlarına katkı sağlamaktadır.



Download Article in PDF (359.2 kB)



Feedback
  • ISSN 1303 5002
  • © 1973-2024 Hacettepe University