Volume 45 - Issue 3 - 359 - 364

Effects of Salicylic Acid on Gaba Metabolism in Pepper Plants under Stress Conditions

Salisilik Asitin Stres Koşulları Altında Biber Bitkisinde Gaba Metabolizmasi Üzerine Etkisi


Salicylic acid (SA) is a potential plant hormone that enhances the capacity of plants to cope with various stress factors. Gamma-aminobutyric acid (GABA) is an important non-protein amino acid, which is increased by stress conditions. However, the interaction between SA and GABA is not well known. In this response the aim of this study was to evaluate the effects of SA on GABA metabolism in pepper plants (Capsicum annuum L.) under individual and combined salt (NaCl) and polyethylene glycol (PEG) induced osmotic stresses. Total chlorophyll content, the activities of glutamate dehydrogenase (GDH, EC 1.4.1.4) and glutamate decarboxylase (GAD, EC 4.1.1.15), GABA content were analyzed in the leaves of pepper plants. Total chlorophyll content was decreased by combined salt and PEG-induced osmotic stresses. Individual SA, NaCl and PEG applications increased GDH activity. Under stress conditions, SA did not enhance GDH activity; however, GAD activity was increased within these conditions. Our results showed that salicylic acid application did not enhance GABA accumulation during individual and combined stress conditions. The dose and application process of SA could lead to this result. However further studies should be done to identify the interaction between SA and GABA under various stress conditions.

Salisilik asit (SA), bitkilerin çeşitli stres faktörlerine karşı korunma kapasitelerini artıran potansiyel bir bitki hormonudur. Gama-aminobütirik asit (GABA) stres koşullarında artan protein yapısında olmayan önemli bir amino asittir. Bununla birlikte, SA ve GABA arasındaki ilişki tam olarak bilinmemektedir. Bu çalışmanın amacı, tek ve kombine olarak uygulanan tuz (NaCl) ve polietilen glikol (PEG) ile indüklenen ozmotik stres koşullarında biber bitkisinde (Capsicum annuum L.) SA’nın GABA metabolizması üzerine etkilerinin incelenmesidir. Biber bitkisinin yapraklarında toplam klorofil miktarı, glutamat dehidrogenaz (GDH, EC 1.4.1.4) ve glutamat dekarboksilaz (GAD, EC 4.1.1.15) aktiviteleri ile GABA miktarı analiz edilmiştir. Toplam klorofil miktarı kombine olarak uygulanan tuz ve PEG’in indüklediği ozmotik stres koşullarında azalmıştır. SA, NaCl ve PEG’in tekli uygulamaları GDH aktivitelerini artırmıştır. Stres koşulları altında SA, GDH aktivitesini artırmamıştır; bununla birlikte GAD aktivitesi bu şartlar altında artmıştır. Sonuçlarımıza göre, salisilik asit uygulaması tekli ve kombine stres koşullarında GABA akümülasyonunu artırmamıştır. SA’nın doz ve uygulama prosesi bu sonuca neden olmuş olabilir. Bununla birlikte SA ve GABA arasındaki ilişkiyi belirlemek için farklı stres koşullarında çeşitli çalışmalar yapılmalıdır.



Download Article in PDF (128.4 kB)



Feedback
  • ISSN 1303 5002
  • © 1973-2024 Hacettepe University