Volume 44 - Issue 1 - 87 - 93

Process Optimization for Endoglucanase Production by in Submerged Fermentation

Batık Kültür Fermentasyonunda Trichoderma Harzianum’dan Endoglukanaz Üretimi için En Uygun Süreçler


In this study, endoglucanase was produced from Trichoderma harzianum in submerged fermentation using sugarcane as a substrate. For enhanced enzyme production, various parameters were optimized by one factor at a time approach. Maximum enzyme yield was obtained with initial medium pH of 4.0, inoculum size of 2%, sugarcane bagasse concentration of 2% and incubation temperature of 30ºC for 72 h of fermentation period. Addition of tween-80 (0.2%) to the fermentation medium had significant impact on endoglucanase production. Further supplementation of glucose and NaNO3 as synthetic carbon and nitrogen source favoured enzyme pro- duction respectively. Results of this study are very helpful in large scale enzyme production. 

Bu çalışmada, substrat olarak şeker kamışı kullanılarak batık kültür fermentasyonuyla Trichoderma harzianum’dan endoglukanaz üretildi. Enzim üretimini iyileştirmek için belirli bir zaman aralığında çeşitli parametreler optimize edildi. Ortamın başlangıç pH’ı 4.0, aşılama miktarı %2, şeker kamışı küspesi derişimi %2 ve inkübasyon sıcaklığı 30°C de ve 72 saatlik fermentasyon süresiyle optimum enzim verimi elde edildi. Fermentasyon ortamına tween-80 (%0.2) ilavesi endoglukanaz üretimini ciddi miktarda etkilemektedir. Buna ilave olarak sentetik karbon ve azot kaynağı olarak sırasıyla NaNO3 ve glikoz desteği, enzim üretimine katkı vermiştir. Çalışmanın sonuçları büyük ölçekli enzim üretimi için çok yararlıdır. 



Download Article in PDF (483.4 kB)



Feedback
  • ISSN 1303 5002
  • © 1973-2024 Hacettepe University