Volume 43 - Issue 4 - 251 - 257

Determination of Total Phenolic Compounds, Antioxidant Activity and Ferulic Acid in Extracts of Sugar Beet Pulp

Şeker Pancarı Küspesi Özütünde Toplam Fenolik Bileşikler, Antioksidant Aktivite ve Ferulik Asit Tayini


In the resent research, two extracts (methanol and NaOH (0.5 molL-1)) were analyzed for the total phenolic contents (TPC), ferulic acid concentration and antioxidant activity. Results revealed that significant differences were found in TPC among different extracts and alkaline extracts contained higher amounts of polyphenols than methanolic extract. The ferulic acid concentration in the solvent and alkaline liquor varied according to extraction time and there were no significant differences between the ferulic acid concentration for all methanolic treatments. Antioxidant capacity for extracts were shown that the significant differences were found at a level of (p < 0.05) between all extracts and correlation coefficient (r2 = 0.82) showed that total phenolic content was responsible for antiradical efficiency in sugar beet pulp extracts. Our results strongly suggest sugar beet pulp extracts can be promising sources of potential antioxidants that can be used as additive in food industry. 

Bu araştırmada iki özütün [metanol ve NaOH (0. 5 molL-1)], toplam fenolik içeriği, ferulik asit derişimi ve antioksidan aktivitesi analiz edildi. Sonuçlarda TFİ de fenolik miktarın metanolik miktara göre daha fazla olduğu alkalin ve farklı ekstraklar arasında önemli farklılıklar olduğu görüldü. Solvent ve alkali likörlerindeki ferulik asit derişimleri ekstraksiyon zamanına göre çeşitlendirildiğinde, tüm metanolik tedavilerde ferulik asit konsantrasyonları arasında önemli bir fark olmadığı gözlendi. Ekstratlar için antioksidan kapasite, şeker pancarı küspesi ekstraktında antiradikal etki için sorumlu toplam fenolik içerik gösteren korelasyon sayısı (r2 = 0.82) ve tüm ekstratlar arasında (p < 0.05) seviyesinde bulunan önemli farklılıklarla gösterildi. Sonuçlarımız ışığında şeker pancarı küspesi ekstraklarının gıda endüstirisinde katkı olarak kullanılabileceği ve potansiyel bir antioksidan kaynağı olabilecği görüldü. 



Download Article in PDF (117.2 kB)



Feedback
  • ISSN 1303 5002
  • © 1973-2024 Hacettepe University