Volume 41 - Issue 3 - 179 - 185

Carboxymethyl Cellulase Production from Newly isolated Cellulomonas sp. in Submerged Fermentation

Yeni İzole Edilmiş Cellulomonas Sp.’den Batık Fermantasyonda Karboksimetil Selülaz Üretimi


The present study dealt with the production of cellulase from locally isolated cellulolytic bacterium Cellulomonas sp which was isolated from soil. Cellulase enzyme production was carried out in 250 mL Erlenmeyer flask using potato waste as a substrate in submerged fermentation. The strain produced maximum cellulase with initial medium pH of 7, inoculum size of 2% (v/v) and incubation temperature of 35ºC for 48 h of fermentation period. Supplementation of 2% corn steep liquor had a profound effect on titer of enzyme production. The isolated bacterium Cellulomonas sp. ASN2 can be used as potential producer of effective cellulase which would be beneficial in industrial applications. 

Mevcut çalışma, topraktan alınmış yerel olarak izole edilen selülolitik bakteri Cellulomonas sp.’den selülaz üretimi ile ilgilidir. Selülaz enzim üretimi, batırılma fermantasyonunda substrat olarak patates atığı kullanılarak 250 mL erlenmeyer şişe içinde gerçekleştirilmiştir. Suş, başlangıç ortam pH’ı 7, % 2 (v/v) inoklum büyüklüğü ve 35ºC inkübasyon sıcaklığında 48 saat fermantasyon süresinde üretilmiştir. 2% mısır maserasyon sıvısı takviyesi enzim üretim titresi üzerinde oldukça yoğun bir etki gösterdi. İzole edilen Cellulomonas sp. ASN2 bakterisi endüstriyel uygulamalarda yararlı olacak selülaz üretiminde etkili potansiyel bir üretici olarak kullanılabilir. 



Download Article in PDF (1.1 MB)



Feedback
  • ISSN 1303 5002
  • © 1973-2024 Hacettepe University